top of page
Search
  • Writer's pictureAnna

Hogyan közlekedj Indiában? Tippek országon belüli közlekedéshez

Updated: Apr 21

Szia!


Ha itt vagy, az azt jelenti, hogy tervezel ellátogatni Indiába. Milyen izgalmas!

Emlékszem, hogy amikor én tervezgettem, teljesen elveszett voltam, és fogalmam sem volt, hogy egyáltalán hogyan kezdjem el. Ezért itt vagyok, hogy segítsek mindenkinek, aki szintén hasonló helyzettel küszködik.


2023-ban látogattam el Indiába, és több mint két hónapot töltöttem az országban, egyedül, 22 évesen. El lehet képzelni, milyen megjegyzéseket kaptam mindenkitől a környezetemben, arról, hogy India nem biztonságos, és miért is akarnék oda menni, különösen egyedül?? De gondolom, te is tudsz ezzel azonosulni. Őszintén szólva, sokkal jobban meg voltam rémülve, mint amennyire kellett lett volna, rájöttem, ha ügyesen tervezel, és megfelelő óvintézkedéseket teszel, nincs miért aggódnod.


Szeretném kihangsúlyozni, hogy az ország sokkal nagyobb, mint azt az ember gondolná. Tényleg fel sem tudtam fogni, hogy mekkora távok vannak ott, szóval ha több helyre el akarsz jutni, valószínűleg te is rá fogsz szorulni az indiai vonatokra.


Nos, lássuk, hogyan juthatsz el a helyszínekről A pont B-be. Ez egy téma, amiről előre többet szerettem volna tudni, mielőtt elindultam volna az országba. Az ország átszelése igazából nem olyan ijesztő, ha jól csinálod. Személy szerint utaztam repülővel, vonattal, busszal, TukTukkal, sőt, még egy időben béreltem egy motrot is (tudom, nagyon bátor voltam, de ezt nem ajánlanám senkinek, aki nem szokott motorozni Délkelet-Ázsiában).


Tehát úgy érezném, hogy valamivel tapasztalt vagyok az indiai közlekedés terén. Nos, lássuk részletesen!


Vonatok


Lássuk csak a legfontosabb dolgot – a jegyfoglalást. Képzeld el, hogy nagy terveid vannak, hogy felfedezed Rajasthan lenyűgöző tájait vagy Kerala békés lagúnáit, majd kiderül, hogy a jegyek gyorsabban elfogynak, mint ahogy kimondanád, hogy "egy chait szeretnék!". Hatalmas csalódás, ugye?


Aggodalomra semmi ok! Van néhány tanácsom (és talán néhány túlélési tippem) ezzel kapcsolatban. Először is, ha be akarod venni az indiai vasút hullámvasutját, akkor jobb, ha időben foglalod le a jegyeket. Naponta milliók használják a vasutat, ezért nem meglepő, hogy a helyek gyorsan elfogynak. Személy szerint egy több, mint hónappal előre megvettem a vonatjegyeimet. Persze, ha van időd, és nincs kötött programod, akkor meg lehet próbálni a helyben vásárlást, nem kizárt, hogy pont akad még jegy, és ha nem, legalább úgysem sietsz sehova. Ennek ellenére, nekem az a tanácsom, hogy foglalj jó előre, még mielőtt nekilátnál a csomagolásnak. Bizony, később hálás leszel érte, hogy a következő úti célodra nem egy teve hátán utazol.


Most pedig néhány túlélési taktikáról beszéljünk. Amikor az indiai vasutak zűrzavarával kell megküzdened, egy kis előkészület mindig jól jön. Kezdésnek, győződj meg róla, hogy elegendő harapnivalót csomagoltál – mert őszintén, az utazási ellátások gyakran nem a legjobbak. És ne is beszéljek a hírhedt vonat WC-kről – ajánlom olyan cipővel utazz aminek nem sajnálod a talpát.


De talán a legfontosabb tanács, amit adhatok, az az, hogy élvezd az őrületet. A peronok nyüzsgése, a chai árusok zajos kórusa mellett az indiai vonatozás egy olyan élmény, amit máshol nem találsz meg. Szóval ülj vissza, lazíts (ha találsz szabad helyet), és élvezd az egészet. Végül is, mindez része az élménynek, és szerintem mindenképpen meg kell tapasztalni az indiai vonatozást!


Hadd meséljek a saját indiai vonatállomásos élményeimről. Sokan figyelmeztettek a zavaros állomásokról, és nem is voltak rosszak – olyanok, mintha labirintusok lennének! De tudod mit? A káosz közepette is találtam néhány igazán segítőkész embert. Bár nyelvi akadályokat kellett leküzdenünk, mindent megtettek azért, hogy segítsenek. Megnyugtató volt tudni, hogy legalább a jegyem biztosan a zsebemben van. Mint egy mentőöv az őrület közepette.


Ha arra gondolsz, hogy "Hogyan foglaljak jegyet anélkül, hogy elveszíteném a fejemet?", ne aggódj, van egy jó megoldásom erre. Ismered a 12Go-t? Igen, néhány kattintással könnyedén le foglalhatsz jegyeket, és búcsút inthetsz a jegyfoglalási stressznek. Személy szerint én a thaiföldi utazásaim során találkoztam ezzel a platformmal, és engem egyből megnyert. Én ezt a felületet találtam a legbiztonságosabbnak is, és a legmegbízhatóbbnak is utazásaim során.  Könnyen navigálható és érthető a felület, és ez elég nagy terhet levesz az ember válláról. Temérdek vonat lehetőséget lehet találni.  Erről hamarosan írok egy egész bejegyzést, mert nem mindegy, hogyan utazik az ember órákat, és elmondom én miket ajánlok a legkellemesebb vonatozás érdekében. Nézd meg a platformot itt.

 

Repülőjáratok


A légi közlekedés mindig tartogat kihívásokat – zsúfolt repülőterek, hosszú átszállások és váratlan változtatások. De néhány egyszerű szabállyal – időben érkezés, könnyű csomagolás és rugalmasság – leegyszerűsítheted az utazást.

Bár tényleg hatalmas élménynek tartom a vonatozást, lehet, hogy időszűkében egy 20-30 órás vonatút nem a legjobb megoldás. India tényleg egy hatalmas ország (fel sem fogja az ember, hogy mennyire, ameddig nem ér oda), tehát én nagyon ajánlom a repülővel való közlekedést hosszú távokon. Azonkívül, hogy jópár órát meg lehet spórolni, kiszámíthatóbb és valamivel pontosabb, mint a vonatok.


Sajnos az országban nagyon gyakori az úgynevezett “scam”, sok  átverés történik, és ne is beszéljünk a hamis/fake weboldalakról. Éppen ezért nem győzöm hangsúlyozni, mennyire ajánlom a 12Go-t. Mint már említettem, ez a weboldal segít nemcsak vonatokat, hanem repülőjegyeket is foglalni, nagyon jó árban. 24/7-es támogatásukkal és az utazás sima lebonyolításával mindig a segítségedre lesznek.


Egyéb utazási módok


India rengeteg közlekedési lehetőséget kínál, amelyek között válogathatsz attól függően, hogy milyen kalandra vágysz és mennyit szeretnél költeni az utazásra. Nemcsak vonatok és repülőjáratok állnak rendelkezésre, hanem számos más lehetőség is, ami izgalmas és változatos utazást tesz lehetővé.


Például én is sokat buszoztam India különböző részein. A hosszú távú buszok ideálisak városok közötti utazáshoz, hiszen kényelmesek és megfizethetőek. Útközben csodálhatod az új tájakat és élvezheted az utazás élményét. A helyi buszok pedig remek lehetőséget nyújtanak rövidebb távolságok megtevésére, és közvetlen betekintést engednek India mindennapi életébe és kultúrájába.


A városokban való felfedezés során, rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, hogy könnyedén közlekedhessünk. A tuk-tukok például szórakoztató és autentikus módja a városi közlekedésnek, míg a taxik kényelmes és gyors lehetőséget nyújtanak, különösen akkor, ha sok csomaggal utazol. És ha igazán felfedeznéd a környéket, érdemes lehet biciklit bérelni, hogy saját tempódban fedezhesd fel a rejtett kincseket.


A 12Go platform használatával könnyen tervezheted utazásaidat, legyen szó vonatról, repülőjáról vagy más közlekedési módról. Ez a platform személyes tapasztalataim alapján segített nekem az utazásaim során, és biztos vagyok benne, hogy neked is hasznos lesz az Indiai kalandjaid során!


Ha máris meg akarod venni a jegyedet az útra, kattints ide!


Jó utazást kívánok!

6 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page